Trend pestovania konopy vo vnútorných priestoroch (tzv. indoor pestovanie) začal s pragmatických dôvodov – vojnou proti drogám v podobe Dohovorov OSN o omamných a psychotropných látkach zo 60. a 70. rokov (UNODC mandát). Túto vojnu odštartovali Spojené štáty americké a rovnako aj indoor pestovanie. Pestovatelia jednoducho chceli uchrániť svoju drahocennú úrodu a svoju slobodu pred zákonmi.
Čo si ale vzápätí uvedomili je, že indoor pestovanie umožňuje nielen skrývať ich poklady pred očami zvedavcov, ale aj kontrolovať podmienky, v ktorých rastlina rastie, od vlhkosti a teploty cez prúdenie vzduchu, dĺžku svetelného cyklu, až po detailné monitorovanie mikronutrientov v rastlinnách.

Tomuto skrývaniu preto vďačíme za množstvo nových konopných genetík a techník pestovania. Vo všeobecnosti, bolo indoor pestovanie presne to, čo zachovanie konopnej tradície v danom čase potrebovalo. Bolo však len náhradou za tisícročiami overený zdroja života – prírodu. Indoor pestovanie sa postupne dostalo aj do Európy a hlavne v Holandsku, Švajčiarsku a v posledných pár rokoch aj Českej republike, predstavuje zlatý štandard kvality konopných produktov. Medzičasom, v dôsledku uvoľňovania legislatívy v Spojených štátoch, sa krajina, ktorá stojí za vznikom indoor pestovania, začala od tohto trendu odklánať a vracia sa spať ku konope dopestovanej prirodzene pod slnečnými lúčmi (“sungrown cannabis”).

Avšak prečo? Veď indoor dáva kvalitnejšiu úrodu, umožňuje lepšiu kontrolu nad rastlinami a niekoľko úrod ročne!
To je síce pravda, no je tu hneď niekoľko ale! Jedným z hlavných aspektov je ekonomickosť a ekologickosť outdoor pestovania. Pestovateľ nemusí svietiť a zabezpečovať prúdeniu vzduchu prostredníctvom elektrických zariadení a zvyšovať tým tak svoju uhlíkovú stopu no hlavne účty za elektrinu. Vystačí si s energiou zo Slnka a prirodzeným pohybom vzduchu. Tu sa práve ukáže majstrovstvo pestovateľov, ktorý musia chápať prírodu a uspôsobovať svoju farmu tak, aby rastliny dostávali dostatok svetla a nebránili svojimi stavbami prirodzenému prúdeniu vetra a prístupu svetla.
To čo definitívne presvedčilo nás, sú odborníci hodnotiaci kvalitu konopy, ktorí sa zhodujú na tom, že rastliny pestované v prirodzenom prostredí, v “živej pôde” a na slnku, sú niečím výnimočné. Dve totožné konopné genetiky dopestované v iných podmienkach dávajú úrodu s odlišnými vlastnosťami, vôňou, štruktúrou a obsahom látok.

Vo vinárstve a gastronómii hovoríme o termíne “terroir” – ktorý možno chápať ako “chuť miesta” a je spojením vplyvov podnebia, pôdy, polohy a tradičných postup. Naším cieľom je vytvoriť konopný “terroir”, ktorý je jedinečne spätý so značkou Asterion, našimi postupmi a oblasťou, v ktorej konopu pestujeme.
Upozornenie: Odrody konopy siatej zo Spoločného katalógu poľnohospodárskych a rastlinných druhov, ktoré podľa zákona nie sú omamnými látkami, pestujeme v súlade s platnou legislatívou Slovenskej republiky. Všetky zverejnené texty majú informatívny charakter. V prípade, že texty spomínajú iné ako povolené odrody konopy alebo psychotropné látky v nich obsiahnuté, v žiadnom prípade týmto nenabádame na ich konzumáciu!
